Bílý čaj a jeho 6 pozitivních účinků na zdraví


  • 13 září, 2021

Černý a zelený čaj zná snad každý. Ovšem setkali jste už s čajem bílým? Ne, skutečně se nejedná o černý čaj s mlékem. Bílý čaj se totiž řadí mezi další druhy pravých čajů, jehož účinky a chuť obdivovali už čínští císaři před mnoha tisíci lety. V čem tedy spočívá jeho kouzlo a chuť? Pojďme se s ním seznámit blíže.

Z čeho se bílý čaj skládá?

Zajímá vás, čím se bílý čaj odlišuje od ostatních? Tajemství je v jeho sběru a zpracování. Stejně jako čaj zelený a černý, tak i bílý čaj se sbírá z rostliny Camellia sinensis.  Aby si zachoval svou chuť a jeho účinky byly co nejsilnější, sbírají se pouze jeho mladé, ne zcela otevřené pupeny.

Na rozdíl od ostatních čajů, se bílý čaj nepraží ani nefermentuje, pouze se nechá přirozeně vysušit na slunci. A právě díky tomuto přírodnímu procesu je bílý čaj plný antioxidantů, různých kyselin (například aminokyselina L-theanine), tříslovin, fluoridů, flavonoidů, katechinů, polyfenolů a spoustu jiných, zdraví prospěšných látek.

Bílý čaj má nejen pozitivní přínosy pro pokožku, ale také pro vlasy. Napomáhá jak jejich růstu, tak i předchází jejich předčasnému vypadávání. Kromě toho také obnovuje přirozený lesk vlasů.

Bílý čaj a jeho účinky

Tento čaj je skutečným „zázrakem“ mezi ostatními čaji, jeho vliv na lidský organismus je velmi pozitivní. Posuďte sami.

Posiluje imunitní systém

Bílý čaj je považován za velkou zásobárnu antioxidantů, které účinně bojují proti různým nežádoucím virům či bakteriím, čímž dochází k celkovému posílení imunity člověka.

Zlepšuje stav zubů, kostí a dásní

Flavonoidy, třísloviny a fluridy obsažené v bílém čaji jsou prospěšné pro zdraví zubů i kostí. 

Působí jako přírodní anti-aging a podporuje zdraví pokožky

Antioxidanty obsažené v bílém čaji ovlivňují také vzhled a zdraví pokožky a dodávají jí tolik potřebnou pevnost a pružnost.

Skvělý vlasový pomocník

Bílý čaj má nejen pozitivní přínosy pro pokožku, ale také pro vlasy. Napomáhá jak jejich růstu, tak i předchází jejich předčasnému vypadávání. Kromě toho také obnovuje přirozený lesk vlasů.

Snižuje riziko rakoviny

Mezi antioxidanty obsaženými v bílém čaji se nachází tzv. fytochemické látky, jenž pomáhají chránit buňky před jejich poškozením, které by jinak mohlo vést k rakovině. Avšak při prevenci je důležité myslet i na pestrou a zdravou stravu, aktivní pohyb a žádné kouření.

Pomáhá při hubnutí

Snažíte se zhubnout? Zařaďte do svého pitného režimu bílý čaj. Ten tělu umožňuje spalovat tuky rychleji a efektivněji, podobně třeba jako zelená káva. I tady však platí pravidlo, že bez pohybu se hubnutí neobejde.

Příprava bílého čaje

S přípravou si nemusíte lámat hlavu, není to žádná věda. Abyste si ale vychutnali dokonalou chuť bílého čaje, stačí dodržet správný postup přípravy.

  1. Ze všeho nejdříve si převařte vodu, kterou nechte asi 4 minuty odstát.
  2. Mezitím si do hrnečku připravte 7 gramů čistého čaje, který zalijete připravenou vodou – pro orientaci by voda měla mít 70 stupňů Celsia.
  3. Pozor si dejte i na dobu louhování, ta by neměla překročit přes dvě minuty. Ideální doba je 1-2 minuty.