Čaj Maté – blahodárný nápoj bohů


  • 30 srpna, 2021

Už jste slyšeli o čaji maté? Že ne? Tento ještě poměrně málo známý nápoj nabízí nejen lahodný zážitek, skýtá také mnoho zdraví prospěšných látek. I přestože zatím čaj maté není tolik rozšířený, věřte, že mu přijdete na chuť! Ne nadarmo se mu totiž říká “čaj bohů”… 

Maté, někdy také yerba maté, je nápoj pocházející z Jižní Ameriky, především Brazílie, Chile, Uruguaye, Paraguaye, ale hlavně Argentiny, kde je známý jako národní nápoj.

Jeho základní složkou jsou listy cesmíny paraguayské, což je strom, který dosahuje až dvaceti metrů. Díky jezuitským misionářům se pěstování výrazně rozšířilo, a tak jsou tyto ohromné stromy upraveny do podob keřů.

Pěstování tohoto stromu je dodnes důležitou obživou indiánského kmene Guarani. Oproti jiným čajům se maté odlišuje zajímavou přípravou před jeho samotnou konzumací.

Tradiční příprava

Otrhané a usušené lístky cesmíny se nadrtí a nyní přichází čas na skoro slavnostní obřad před podáváním. Podle tradičního způsobu se v Jižní Americe maté totiž připravuje do vydlabané tykve, které se zde říká kalabasa a čaj se následně pije speciálním bambusovým nebo kovovým brčkem, tzv. bombillou, která má na svém konci malé sítko pro přefiltrování a snazší pití.

čaj maté v tykvi
Čaj maté, servírovaný ve vydlabané tykvi – kalabase

Postup přípravy je jednoduchý. Kalabasa se naplní zhruba do 2/3 obsahu, z úhlu se zalije přes brčko směs čaje vodou o teplotě 50 °C a nechá se plně vsáknout.

Poté se celá konvička naplní vodou o teplotě asi 80 °C. Následně si čaj můžete vychutnávat i několikrát a vždy pouze přidat čerstvou vodu. První nálev může být pro řadu lidí silný, specifická chuť maté je zprvu hořká nebo dokonce ostrá. Člověk by tak určitě neměl vypít více šálků, protože čaj obsahuje poměrně velké množství kofeinu

Pokud nedisponujete nádobou z tykve, nezoufejte, maté si můžete připravit i klasicky (popis přípravy naleznete na konci článku).

Pozitivní účinky

Jinak je ale proslulý svými blahodárnými účinky na lidský organismus. Pití tohoto nápoje především posiluje imunitu, má také antioxidační, protizánětlivý efekt a zpomaluje stárnutí.

Udává se, že má velice dobrý vliv na nervový systém, pomáhá proti stresu, vyčerpání a únavě.

Zlepšuje paměť, pozornost, ale je i vhodným doplňkem při dietách, protože nahrazuje pocit hladu, upravuje zažívání a je diuretický.

Kromě toho se v poslední době mluví o jeho prospěšnosti při léčbě cukrovky, obezity, onemocněním svalů a kloubů, ale dokonce jako prevence rakoviny. Využít se dá i jako afrodiziakum nebo při kardiovaskulárních onemocněních.

Připravte si čaj maté doma

Do konve na čaj se nasypou asi dvě lžíce lístků, zalijí se studenou vodou, aby se vytvořila zelená kašička a ta se následně doplní vodou o 80 °C, aby se nezničily její blahodárné účinky. Pro lepší chuť se dá čaj doplnit medem nebo cukrem.

Ledový čaj maté pro horké dny

Pro horké letní dny doporučujeme si vychutnat ledové maté, tzv. tereré, které je vhodným osvěžením.

Používá se pro to studená voda, tříšť nebo kostky ledu, nápoj se dá připravovat jak v ledově vychlazené sklenici, nebo pomocí nám již známé kalabasy s bombillou.

Nezapomeňte na mátu, limetku, citrón nebo kousky tropického ovoce a osvěžující ledový čaj a zároveň starodávný indiánský elixír se spoustou vitamínů je na světě.