Jaký čaj na hubnutí zvolit a funguje to vůbec?


  • 10 června, 2021

V dnešní době již existuje mnoho čajů, které nám mohou nahradit léky, doplňky, apod. Pomocí různých směsí bylinek můžeme docílit lepšího zdraví. Jak ale čaje fungují v případě hubnutí? A existuje vůbec čaj, který nám v něm pomůže?

Jak fungují samotné přípravky na hubnutí

Nejdříve bychom si měli vysvětlit, jak fungují různé přípravky na hubnutí v našem těle. Obvykle je základ postaven na kofeinu, který pomáhá urychlit metabolismus a celkové fungování těla. Zrychlí se nám tep a spalujeme o něco více. Jak bychom mohli přenést tyto vlastnosti do čaje? Jednoduše!

Čaj na hubnutí

Existuje hned několik čajů obsahujících kofein. Nám nejznámější černý čaj ale hubnoucí účinky prokázané nemá, proto přejdeme do Asie, kde má původ čaj zelený. Ano, zelený čaj by měl napomáhat hubnutí díky účinkům zmíněných výše. Konkrétněji čaj Matcha.

Tyto čaje obsahují spoustu kofeinu, a dokonce některé odrůdy fungují lépe než káva. A další výhody? Čistí organismus. Pokud chcete tedy sáhnout po čaji, který váš metabolismus nastartuje, je zelený čaj tím pravým! A přidáme i menší zajímavost. Zelené čaje nám, podle studií, mohou i prodloužit život. Díky svým antioxidačním účinkům má jejich konzumace skvělý vliv na naše tělo, a dokonce i na mysl. Tak proč ho nezkusit? 

I naše bylinky pomáhají

Jako dalšího vhodného pomocníka na hubnutí můžeme zmínit mátu. Máta sama o sobě metabolismus neurychluje, ale pomáhá nám zbavit se neustálé chuti na jídlo.

Dále nám může také pomoci čaj s obsahem grepové, nebo pomerančové kůry, které jsou dobré v boji s celulitidou. A v neposlední řadě můžeme najít v našich lékárnách tak zvané čaje lymfatické, které nám pomohou zbavit se odumřelých buněk v těle.

Jak čaje užívat?

Samozřejmostí je, že by čaje měly být sypané a kvalitní. Pokud tedy sáhnete po levnější variantě v sáčku, efekt se nemusí dostavit. Co se týče dávkování, čaje většinou nijak omezené nejsou. Je však dobré pamatovat, že čaje obsahující kofein nám mohou zabránit v kvalitním spánku, který je prý hubnutí také velmi důležitý. Proto se doporučuje pít zelený čaj pouze přes den a maximálně do odpoledních hodin.

A jakou radu můžeme dát na závěr? Vždy je vhodné přidat ke konzumaci těchto čajů pohyb, zdravou a vyváženou stravu a v neposlední řadě i kvalitní spánek, který nám pomůže tělo regenerovat. V takovém případě, nám mohou čaje posloužit jako skvělí pomocníci v hubnutí, ale i v pročištění našeho organismu.