Čaj na spaní – 5 bylinek, které vám pomohou usnout


  • 24 dubna, 2021

Dobrý spánek je pro naše celkové zdraví zásadní. Kromě špatné nálady po probděné noci mohou dlouhodobé problémy s nespavostí vést k obezitě, srdečním onemocněním a cukrovce. Chcete-li se těmto nepříjemnostem vyvarovat, nemusíte hned sahat po lécích. Šálek horkého čaje před spaním může mít blahodárné účinky.

Příroda nabízí pro dobrý noční spánek spoustu možností v účinných bylinkách. Pokud si vybíráte čaj ve směsi, je důležité, aby neobsahoval žádný kofein. Také není vhodné překračovat doporučenou denní dávku, obvykle stačí jeden čaj odpoledne nebo večer. Můžete si vybrat buď konkrétní bylinku, která vám pomůže s konkrétními problémy. Nebo je také možné zvolit směs, která kombinuje potřebné vlastnosti bylinek.

Heřmánkový čaj pomáhá hlavně, když nemůžete usnout

Roky patří heřmánek k nejpoužívanějším bylinkám při problémech se spánkem. Obsahuje antioxidant apigenin, který pomáhá navodit spánek. Celkově má heřmánek zklidňující účinky, které mají přínosný efekt proti nespavosti a depresím. Heřmánkový čaj je bezpečný pro všechny – od dětí po dospělé.

Čaj z kořene kozlíku lékařského patří k nejsilnějším

Chcete-li opravdu silnou bylinku pro klidný noční spánek, správnou volbou je kozlík lékařský. Má silnou a výraznou vůni, ale jemnou a příjemnou chuť. Čaj z kozlíku lékařského se nejčastěji vyrábí z kořene rostliny, kde je nejvíc účinných látek. Na rozdíl od prášků na spaní člověk nemá po ránu ospalý nebo lehce omámený pocit. Pomáhá i při úzkostech. Vzhledem k jeho síle je dobré jeho pití konzultovat, pokud jsou současně užívány i léky.

Meduňkový čaj má podobné účinky jako sedativum

Meduňka je využívaná pro aromaterapii stejně účinně jako čaj pro spánkové potíže. Meduňkový čaj se hodí hlavně při chronických potížích se spánkem, protože pomáhá redukovat stres, zlepšovat spánek a bojovat proti nespavosti. Působí jako sedativum, proto je vhodná hlavně při problémech s nočním probouzením.

Čaj z mučenky zlepšuje kvalitu spánku

Potřebujete-li vylepšit celkovou kvalitu spánku, vyberte si čaj z mučenky. Ta je tradičně používaná i ke zmírnění úzkosti, takže je člověk během noci klidnější a lépe se mu spí.

Levandulový čaj napomáhá k celkovému uvolnění

Levandule je používaná hlavně při aromaterapii pro relaxaci a problémy se spánkem. Dobře účinkuje ale i ve formě čaje. Levandulový čaj může být prospěšný pro ženy, které právě porodily. Je vhodný hlavně v případech, kdy je člověk v napětí a spolu s pití čaje se uvolní i pomocí jeho uklidňující vůně a snadněji usne.