Rooibos čaj – červený nápoj s blahodárnými účinky. Jak jej připravit?


  • 17 září, 2021

Máte chuť na sladký a voňavý čaj bez kofeinu? Vyzkoušejte čaj rooibos, kterému se kvůli jeho nezaměnitelné červenohnědé barvě někdy přezdívá „červený čaj“. Poslouží jako skvělá alternativa k zelenému a černému čaji a díky sladkému aromatu určitě zachutná i vašim dětem. Jak tento zdraví prospěšný čaj připravit?

Rooibos není čaj

Na začátek musíme vyvrátit jeden častý mýtus. Rooibos se mnohdy nesprávně zařazuje mezi čaje, v zásadě se však o čaj nejedná. Jde o oblíbený nápoj v Jižní Africe, který si však zanedlouho zamilovali lidé z celého světa. My jej ale v našem článku za čaj označovat budeme.

Díky nulovému obsahu kofeinu je čaj Rooibos ideální pro večerní čajové dýchánky, radostné posezení s nejbližšími nebo dlouhé a osamocené zimní podvečery. Je vhodný pro všechny generace, pít ho mohou i malé děti. Dopřát si jej mohou i těhotné a kojící ženy.

Čaj Rooibos se vyrábí z čajovce kapského, keře rostoucího jen a pouze v jihoafrické provincii Západní Kapsko. Listy čajovce při výrobě projdou drcením a oxidací (nazývanou také fermentace), která má na svědomí jeho výrazně červenou barvu.

Vedle „červeného čaje“ se obvykle připravuje také zelený rooibos. Ten je neoxidovaný a prochází podobnou přípravou jako klasický zelený čaj. Kvůli náročnější výrobě je o něco dražší než jeho červená varianta.  

Zdravotní účinky nápoje Rooibos

Rooibos není oblíbený pouze kvůli své jedinečně nasládlé chuti s jemným oříškovým aroma. Tento červenohnědý nápoj je především oslavován kvůli obrovskému množství zdravotních benefitů.  Jedná se o velmi významný zdroj vitamínů a minerálů.

Nápoj je doslova napěchovaný antioxidanty, velmi tak prospívá imunitnímu systému. Lidské tělo chrání před volnými radikály a s nimi spojenými nemocemi. Napomáhá trávení a zažívání, účinný je rovněž proti nadýmání či překyselení žaludku.

Vysoký obsah vápníků jde zase naproti zdravým kostem. Rooibos stabilizuje hladinu cukru v krvi a účinně bojuje proti vysokému krevnímu tlaku.

Blahodárný vliv má taktéž na psychiku. Pomáhá zvládat nervová vypětí ve stresových obdobích. Zaručeně zklidní rozrušenou mysl a znavenému člověku dodá potřebnou dávku energie a vitality.

Na co vše má ještě rooibos úžasný vliv?

  1. rozjasní pokožku, zpevní nehty a vlasy
  2. zajistí svěží dech a zdravé zuby
  3. pomáhá udržovat štíhlou linii
  4. pomáhá při alergiích všeho druhu

V tradiční medicíně jihoafrických států se užívá při potížích s kolikou, astmatem či kožními problémy.

Jak Rooibos připravit?

Připravit lahodný Rooibos není vůbec složité. Po vzoru Jihoafričanů můžete přidat cukrmlékem. Ve zbytku světa jsou však lidé zvyklí konzumovat Rooibos bez přísad, aby vynikla jeho nezaměnitelná oříšková chuť.

Čaj je možné si osladit medem či cukrem, sám o sobě by však měl být tak akorát sladký a na chuť velmi příjemný. Zachutnat by vám mohla také varianta s citrónem a medem.

Příprava čaje rooibos trvá jen pár minut. A budete-li postupovat podle následujícího návodu, nemůžete nic pokazit:

  1. Do šálku vsypte jednu lžičku čaje Rooibos.
  2. Zalejte vroucí vodou (100 °C) z konvice.
  3. Nechte vyluhovat asi 3-5 minut v přikrytém šálku.

Můžete čaj louhovat i déle a zvýšit tak antioxidační účinky nápoje. Není třeba se bát zhořknutí, kvalita čaje Rooibos se ani po delší době nehorší.