Heřmánkový čaj zklidní a pomůže


  • 11 srpna, 2021

Se stresem se setkáváme dnes a denně. Bojovat proti němu lze už třemi šálky heřmánkového čaje za den. Ten má nejen lahodnou chuť, ale také celou řadu skvělých účinků na zdraví. Zakoupit můžete čaj porcovaný, ale lepší bude jeho sypaná forma. Heřmánek si dokonce můžete sami nasbírat a nasušit.

Jak heřmánkový čaj nejlépe připravit a jaké účinky má na lidské zdraví?

Heřmánek má mnoho cenných látek

Hlavní léčivou složkou heřmánku jsou silice chamuzalen, bisabolol, farnesen a matricin. Také v něm najdete hořčiny, éterické oleje, kumarin, cholin a hyperosid. Díky vysokému obsahu léčivých látek je heřmánek v domácnosti všestranným pomocníkem.

Má vnitřní i vnější použití. Lidová medicína heřmánek využívá už po staletí. Heřmánek má svůj domov v Evropě, Asii, v Severní Americe nebo také v Austrálii.

Pokud chcete dát přednost vlastnoručně nasbíranému heřmánku, sbírat jeho květy můžete na loukách od května do září. Heřmánek pak sušte ve stínu při teplotě maximálně 40 °C. Sušený heřmánek nejlépe uchováte v uzavřené dóze.

Heřmánkový čaj v kombinaci s medem

Jak připravit lahodný heřmánkový čaj?

Lahodný heřmánkový čaj však připravíte i ze směsi, kterou koupíte v lékárně. Dvě čajové lžičky zalijte 250 ml vroucí vody a nechte louhovat po dobu 15 minut. Tuto dobu nepřekračujte, protože heřmánek zhořkne. Pak čaj sceďte a popíjejte jej ještě vlažný.

Denně můžete vypít až tři šálky. Čaj připravujte vždy čerstvý. Kvůli řadě cenných látek můžete heřmánkový čaj do svého pitného režimu zařazovat často a pravidelně.

Díky přirozeně sladké chuti není potřeba heřmánkový čaj přislazovat, ale pokud chcete, můžete ho doplnit například medem, který čaj obohatí o další cenné látky. Podobným způsobem si můžete připravit také heřmánkový nálev, který poslouží k blahodárným obkladům.

S jakými zdravotními problémy vám heřmánkový čaj pomůže?

Heřmánkový čaj působí protizánětlivě. Čistí trávící ústrojí, pomáhá se zažíváním, léčí žaludeční křeče a střevní potíže. Popíjet můžete heřmánkový čaj také při zánětu močových cest.

Ženy heřmánkový čaj ocení při menstruačních potížích, protože umí upravit nepravidelný menstruační cyklus. Heřmánek příznivě působí na nervový systém, uklidňuje a navozuje dobrou náladu. Šálek heřmánku může být efektivním bojovníkem proti každodennímu stresu. 

Heřmánkový čaj vás osvobodí od bolesti břicha, ledvin nebo hlavy. Heřmánek je sám o sobě silným alergenem. Zajímavé ale je, že dokáže zbavit příznaků alergie ty, kteří jimi už trpí.

Heřmánek upravuje zažívání, a proto jej můžete popíjet po přejedení. 

Heřmánkový čaj je dobré popíjet v případě, že máte problémy s usínáním. Pravidelný šálek čaje před spaním pomůže s usnutím a dokáže vylepšit také kvalitu spánku. Heřmánkový čaj se může stát součástí vašich zklidňujících rituálů. 

Na účinky heřmánkového čaje se můžete obrátit i při chřipce a nachlazení. Heřmánkový čaj posiluje imunitu. 

Heřmánek má širokou škálu vnějšího využití

Heřmánek však nemusíte pouze popíjet. Využít jej můžete k léčivým obkladům. Heřmánek zmírňuje podráždění kůže popálené od slunce, mírní ekzémy a projevy akné.

Pokožku čistí a zbavuje ji vrásek. Heřmánkový odvar příznivě působí na kruhy pod očima. Zbavuje pokožku hlavy lupů a dodává vlasům lesk. Heřmánkový odvar můžete použít i jako obklad na hemoroidy. Heřmánek lze i kloktat a léčit tím afty a záněty v ústech. 

Heřmánek vám díru do rodinného rozpočtu určitě neudělá. Jak už jsme říkali, nasbírat a usušit si jej můžete sami. I přesto, že heřmánek pořídíte za pár korun, je tato bylinka k nezaplacení. Proto by neměla chybět ani u vás doma. Heřmánek má navíc opravdu lahodnou chuť, a proto s ním nebudou mít problém ani ti, kteří bylinky normálně moc nemusí.