Ibiškový čaj – jaké má účinky a jak jej připravit?


  • 9 září, 2021

Ibišek je rostlinou mnoha podob. Možná ho znáte ze své zahrádky nebo jej pěstujete jako pokojovou rostlinu. Ne každý však ví, že obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek a má tak velmi příznivý vliv na lidské tělo. Ibiškový čaj má navíc krásnou červenou barvu a příjemnou ovocnou vůni. Jak jej připravit?

Ibiškový čaj
Ibiškové květy

K výrobě čaje se nejčastěji využívají rudé květy ibišku súdánského, až dvoumetrového keře, který se vyskytuje v tropických a subtropických oblastech. V Česku bychom ho ve volné přírodě hledali marně, v dalekém Egyptě bychom však již byli úspěšnější.

Ibišek je s Egyptem a jeho historií velmi úzce spjatý. Ibiškový čaj je národním nápojem místních obyvatel, kteří si ho vychutnávají třeba u vodní dýmky. Samotný název ibišek má svůj původ v egyptské mytologii, své jméno totiž získal po mýtickém ptáku Ibisi.            

Spojení Egypta a ibišku se táhne až do historie. Ibiškový čaj pili již staří Egypťané, kteří se jím osvěžovali během táhlých a náročných cest po poušti. I dnes si můžete dopřát čaj z ibišku ledový, třeba jako zdravou alternativu ke slazeným limonádám.

Účinky Ibiškového čaje

Ibiškový čaj obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. Nalezeme v něm spoustu minerálů a vitamínů, například vitamín C. Významné jsou také jeho antioxidační a protizánětlivé účinky.

Právě antioxidanty mají na svědomí typickou červenou barvu ibiškových květů. V těle působí proti tzv. volným radikálům, aby ho ochránili před škodlivými chemickými reakcemi.

Sušené květy ibišku

Z provedených studií také vychází najevo pozitivní vliv ibišku na snižování krevního tlaku. Při přijímání 1000 mg ibišku denně může podle lékařů docházet také ke snižování hladiny cholesterolu v krvi.

A to není zdaleka všechno. V čem ještě může být ibišek nápomocný?

  1. pomáhá při bolestivé menstruaci
  2. zlepšuje trávení
  3. je protizánětlivý a účinný proti bakteriálním onemocněním
  4. ulevuje při stavech deprese a úzkosti
  5. ochraňuje játra před škodlivými látkami
  6. rychle hasí žízeň

Ibišek je tak bylinou, která není pouze krásná navenek, ale je také dobrou pomocnicí na cestě ke zdraví. Ibiškový čaj se nicméně nedoporučuje těhotným a kojícím ženám ani osobám s nízkým krevním tlakem.

Ačkoliv je nepravděpodobné, že by vám ibišek jakkoliv uškodil, je dobré se před jeho pravidelnou konzumací poradit s lékařem či lékárníkem.

Ibiškový čaj – chuť

Ibiškový čaj chutná příjemně kysele. Pokud by vám přílišná trpkost čaje vadila, můžete si ho přisladit, ideálně lžičkou medu. Účinky čaje tím nijak nesnížíte a bude vám mnohem více chutnat.

Květ ibišku se kvůli své lehce ovocné chuti také přidává do různých čajových směsí. Často ho objevíte v sypaných čajích třeba v kombinaci s jablkem nebo lesními plody, se kterými si skvěle rozumí.

Aby byl ibiškový čaj opravdu zdraví prospěšný, je potřeba koupit kvalitní čajové lístky, sáčkový čaj ze supermarketu bohužel tak blahodárné účinky mít nebude. Ibišek je běžně k dostání v prodejnách se sypanými čaji nebo v internetových obchodech.

Jednou z předností ibiškového čaje je, že ho můžete popíjet jak teplý, tak ledový. Svého oblíbeného ibišku se tak nemusíte vzdávat ani přes léto, kdy vás jeho nakyslá chuť osvěží během parných dnů.

Ibiškový čaj – příprava

Příprava ibiškového čaje je jednoduchá, postupuje se stejně jako u jiných sypaných čajů. Zkrátka tak, jak jste zvyklí. Konkrétní postup je následující:

  1. Čajové lístky zalijte vroucí vodou (o teplotě 100°C), ideální poměr je 1,5 dl vody na 1 – 2 lžičky ibiškových květů.
  2. Šálek přikryjte a nechte asi 10 minut vylouhovat.
  3. Přeceďte a užívejte si příjemnou chuť ibišku, kdykoliv budete chtít.

Při přípravě čaje do konvičky přidejte navíc 1-2 lžičky čajové směsi, aby byl poměr vody a čaje odpovídající.