Kontryhel: zázračný lék na ženské problémy


  • 5 července, 2022

Od této bylinky by málo žen očekávalo něco víc. Opak je ale pravdou. Kontryhel obecný (latinsky alchemilla vulgaris) má spoustu pozitivních účinků na vaše zdraví a může sloužit i jako prevence. Pomáhá při fyzických i psychických neduzích. Obsahuje celou řadu látek, které prospívají našemu zdraví.

Zjistěte, proč čaj z kontryhelu po staletí pijí především ženy.

Kde roste?

Kontryhel je vytrvalá bylina rostoucí po celé Evropě. Našli byste ji ale také v některých částech Asie a Severní Ameriky. Daří se jí v horských oblastech, kde je zároveň dostatečná vlhkost.

Pokud byste se chtěli vydat na sběr kontryhelu vy sami, soustřeďte se na louky, pastviny a oblasti u cest i potoků. Nejlepší je samozřejmě tip od někoho, kdo byl ve sběru kontryhelu již úspěšný.

Jak vypadá?

Bylinka má drobné lístky připomínající dámskou pelerínku a nenápadné žluté kvítky. Ty můžete na rostlince spatřit od května do srpna.

Magické schopnosti

Ve středověku se kontryhelu připisovala magická moc. Lidé věřili, že při správné přípravě zvládne kontryhel přeměnit kov na zlato a dokáže udržet člověka stále mladého. Nic z toho samozřejmě není pravda, nicméně výčet zdravotních benefitů napovídá, že na legendě o věčném mládí s kontryhelem něco bude.

Zdravotní benefity

Díky specifickým látkám, které kontryhel obsahuje, působí

  1. protizánětlivě,
  2. snižuje teplotu těla,
  3. zlepšuje hojení ran.

Kontryhel totiž obsahuje látky, jako například silice, kyselinu salicylovou nebo vitamín C, které dezinfikují trávicí trubici. Zároveň se v něm nalézají třísloviny, jež zklidňují sliznice a zvyšují jejich odolnost. Tím bojuje proti bakteriím a infekcím, takže pokud vás trápí například bolesti v krku nebo jinde v dutině ústní, kloktejte nálev z kontryhelu.

Svými protizánětlivými účinky pomáhá kontryhel také s kožními problémy, kdy zlepšuje zacelování ran. To oceníte například při zranění. Mimo jiné podporuje funkce svalů, proto se doporučuje užívat při potížích spojených s oslabenou břišní stěnou, kýlou nebo při atrofii.

Řešení ženských problémů

Tato bylinka je však vhodná především pro ženy. Proč?

  1. Kontryhel pomáhá při menstruačních problémech nebo nepravidelném cyklu.
  2. Působí na cysty a záněty na ženských orgánech.
  3. Pomáhá při poruše tvorby žlutého tělíska.
  4. A dokáže toho ještě mnohem více.

Kontryhel totiž obsahuje rostlinné hormony. Ty příznivě ovlivňují hormonální procesy v ženském těle. Takže kromě menstruačních potíží ho ocení také ženy v přechodu, a to díky schopnosti mírnit pocení, nervozitu, úzkost nebo nespavost.

Jak bylinku využít aneb recepty na léčivé čaje

Nať kontryhelu si můžete koupit v kamenných obchodech nebo pohodlně online.

Recept: Čaj proti bolestivé menstruaci

Jediné, co potřebujete, je několik bylinek, které smícháte a necháte deset minut v horké vodě. Stačí tři šálky denně a vaše ženské dny budou mít lepší a klidnější průběh. A o kterých bylinkách je řeč? Mluvíme zde samozřejmě o kontryhelu, řebříčku a nesmí chybět mochna husí. 

Vaše tělo jistě ocení, že různé prášky proti bolesti tentokrát vyměníte za přírodní pomocníky.

Kontryhelová nať

Recept: Když se nedaří otěhotnět

Nedaří se vám otěhotnět a nevíte, v čem vězí problém? Přitom se cítíte na početí připravená a nemáte zdravotní komplikace? Rodina na vás tlačí a těší se na miminko? Zkuste popíjet čaj na podporu plodnosti. Za zkoušku nic nedáte.

Dávkování je stejné, jako v předchozím případě, opět stačí vypít tři šálky za den. Tentokrát dbejte na následující dávkování.

Potřebujete totiž vytvořit směs, která obsahuje 30 gramů kontryhelu, listů maliníku a listů meduňky. Přidejte také květy jetele lučního, přibližně 20 gramů.

Trápí vás pokles dělohy? I na tento problém existuje směs, která může vaše potíže zmírnit. U tohoto zdravotního problému ale nesmíte zapomínat cvičit a k tomu můžete používat také různé čípky. Hlavní roli ve směsi hraje přeslička rolní (která je mimochodem také velice dobrý pomocník při boji se záněty). Té si připravte 30 gramů. Poté stačí přidat 20 gramů kontryhelu a 20 gramů kokošky pastuší tobolky. 

Koupit kontryhelovou nať