Kopřivový čaj – připravte si vitaminovou bombu


  • 16 května, 2021

Není snad podceňovanější rostliny než kopřivy. Tahle rostlina, často zahrádkáři vnímaná jako plevel, skrývá ovšem neuvěřitelnou léčivou sílu. Kopřivový čaj ji zprostředkuje!

Využít lze všechny její části – od listů přes stonek až po kořeny. Právě na sběr listů je nyní, na jaře, nejlepší čas. Mladé kopřivové lístečky jsou právě teď nejúčinnější. Z jejich drti je možné vytvořit například tinkturu, krém, šampón, ale i čaj.

Na to, jak si vyrobit kopřivový čaj, se v tomto článku zaměříme. Na rozdíl od tinktury či masti, si ho totiž každý může během několika minut vytvořit sám doma. Jak tedy na to?

Kopřivový čaj

Příprava kopřivového čaje

Nejvíce času při přípravě kopřivového čaje Vám zabere samotné sbírání mladých drobných lístků. Kopřivy se obvykle nachází v pobřežních porostech, v příkopech podél cest či plotů, často je můžeme najít i ve vlhkých lesích. Lze tedy spojit příjemné s užitečným a tuto bylinu nasbírat na procházce do přírody. Na čtvrtlitru čaje budete potřebovat přibližně dvě lžičky listů.

Nejsilnější účinek má sice čaj z čerstvých listů, využít ale lze i lístky sušené. Chcete‑li si tedy dopřát tento nápoj i během zimního období, stačí si lístky během jara a léta dopředu nasušit.

Dvě lžičky lístků nasypte do hrníčku a zalijte čtvrt litrem vroucí vody. Nádobu na patnáct minut zakryjte a nechte kopřivu louhovat. Poté už Vám stačí čaj jen scedit, pokud jste nepoužili sítko, podle chuti dosladit medem a čaj je připravený k pití.

Léčivé účinky čaje

Kopřiva je bohatá na minerály a vitamíny B6, C1 a B2, díky čemuž je často součástí doplňků stravy či čajových směsí. Čaj z ní se nejčastěji využívá pro detoxikaci organismu. Dva šálky denně po dobu tří týdnů dokážou Vaše tělo perfektně zbavit nežádoucích látek. Díky této vlastnosti se proto často užívá při snaze zhubnout. Kromě očistných účinků má ale i mnoho dalších pozitivních efektů.

Kopřivový čaj pomáhá při problémech s močovými cestami. Podporuje totiž prokrvení a dokáže vyplavit bakterie a plísně. Především se doporučuje při léčbě benigní prostatické hyperplazie či zánětu močového měchýře. Není náhradou za léky, ale výrazně podporuje jejich efekt.

Protizánětlivé a antihistaminické účinky lze využít i pro potlačení příznaků alergií a senné rýmy. Snižuje rovněž výskyt ekzémů.

Pomoci může také při bolesti kloubů a artritidě. Je dokázáno vědeckými studiemi, že kopřiva dokáže při těchto onemocněních snížit množství nutných prášků. Při manipulaci s medikací je ovšem vždy nutná konzultace s ošetřujícím lékařem.

Mimo jiné se kopřivový čaj podílí na snížení vysoké hladiny cukru v krvi. Kopřiva zatím není náhradou za inzulín, její konzumace však může podpořit jeho vliv. V současné době probíhají vědecké výzkumy, které se zabývají možností využívat látky obsažené v této rostlině místo inzulínu. Zda dokáže kopřiva plně zastoupit inzulín, však stále není potvrzené.

V neposlední řadě vyniká kopřiva obsahem látek zvaných polyfenoly. Ty zamezují chronickým onemocněním, jakými jsou například cukrovka, obezita, vysoká hladina cholesterolu v krvi či rakovina prsu a prostaty.

I s kopřivou opatrně

Kopřivu se nedoporučuje užívat dlouhodobě. Po třech týdnech pravidelného pití kopřivového čaje se doporučuje na minimálně měsíc tento nápoj vysadit. Poté je možné kůru opět obnovit.

Kopřivový čaj není vhodný pro děti. Těhotné ženy by ho neměly konzumovat po první fázi těhotenství. Pacienti, kteří berou léky na ředění krve by se měli kopřivě vyhýbat. Stejně jako při zařazení jakéhokoliv jiného doplňku stravy do jídelníčku, i v případě této bylinky je vhodné poradit se nejprve s lékařem.