Šípkový čaj – jak jej správně připravit a neztratit to pozitivní?


  • 26 července, 2021

Šípkový čaj patří k nejoblíbenějším bylinným čajům. Proč šípkový čaj pít a jak jej správně připravit tak, abyste z něj vytěžili co nejvíc a neztraili jeho jedinečné vlastnosti?

Jaké účinky má šípkový čaj

Bylinný čaj se připravuje z plodů růže šípkové, vytrvalé rostliny, kterou coby planě rostoucí nalezneme na řadě míst střední Evropy.

Plody se nazývají šípky a obsahují širokou škálu účinných látek. Proto je i pití čaje prospěšné pro naše zdraví.

Jedná se hlavně o zdroj vitamínu C, ale také vitamínu B a K. Dále obsahuje šípkový čaj hořčík, vápník, fosfor nebo karoten.

Šípkový čaj ve skleněné konviččce

Nalezneme v něm i sodík, zinek, měď, betakarotén, lutein, případně kyselinu pantotenovou a listovou. A v neposlední řadě i vlákninu, sacharidy a tuky.

Šípkový čaj je v první řadě ceněn pro své projímavé a diuretické účinky. Dobrý vliv má proto na ledviny, játra a močovod.

Dále posiluje naši imunitu a používá se jako prostředek proti únavě. Bylinkáři znají jeho efekt proti infekci a zánětu a doporučovali tento čaj dokonce i pro podporu paměti.

Pít ho můžeme i čistě preventivně, ale také za předpokladu, že nás již trápí chřipkové onemocnění či nachlazení. Co se týče preventivního efektu šípkového čaje, bylinkáři se zmiňují dále i o prevenci rozvoje osteoporózy.

Čaj je vhodný pro diabetiky, užívat ho mohou i pacienti trpící onemocněním dásní. Čaj ze šípků pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a předcházet tak rozvoji cukrovky. Trpíte-li žaludečními problémy, můžete vyzkoušet efekt šípkového čaje rovněž.

Jak připravit šípkový čaj

Správná příprava je důležitá hlavně proto, abychom se zbytečně nepřipravili o vitamín C. Pokud se navíc rozhodneme si i sami nasbírat šípky, zásadně by to mělo být na čistém místě.

Sbíráme pouze kvalitní plody, které nejsou nahnilé, přemrzlé nebo jinak poškozené. Před samotnou přípravou je nezbytné usušené šípky rozemlít, rozmixovat nebo roztlouct v hmoždíři.

Návody na přípravu čaje se různí. Přestože některé recepty radí šípky přelívat vroucí vodou, případně dokonce vařit, podle dalších pramenů je takovýto postup přípravy zcela nevhodný.

Za vhodnější se považuje příprava tzv. macerátu (podobný princip můžete znát pro přípravu kávy cold brew. Pod tím se rozumí výluh za studena. Znamená to přelít ingredienci, v tomto případě šípky, pouze vlažnou vodou. Takto se nechá surovina stát 3 až 12 hodin při pokojové teplotě. Obdobným způsobem bychom správně měli chystat nejen čaj šípkový, ale i například ibiškový.

Při přípravě bychom měli použít nejlépe nádobu skleněnou, případně nerezovou. Zásadně se vyhněte hliníkovým nádobám, hliník totiž ničí přirozený obsah vitamínu C

Další návody upřesňují, že voda by neměla být nikdy teplejší než 50 °C. Pokud nechcete pít šípkový čaj studený, před konzumací ho lze dodatečně ohřát, avšak na maximální teplotu 70 °C. Odborníci doporučují pít ne více než tři šálky šípkového čaje za den.