Černý čaj: 4 důvody, proč jej pít


  • 19 srpna, 2021

Čaj je jedním z nerozšířenějších nápojů po celém světě, jehož příběh sahá hluboko do historie a jeho oblíbenost v průběhu staletí neklesá. 

Pokud máte ze současné široké nabídky čajů nejraději právě ten černý, vězte, že se jedná o druh, který zaujímá naprostou většinu euroamerického trhu a skvěle tak konkuruje zelenému čaji. Ať už si jej nejraději vychutnáváte v anglickém stylu o páté nebo kdykoliv jindy během dne, pojďte se podívat na nejvýznamnější účinky, které černý čaj pro lidské tělo přináší.

1. Dobíjí energii a podporuje soustředění

Tímto je černý čaj poměrně známý. Jeden šálek (200 ml) totiž v průměru obsahuje 40 mg kofeinu, tedy zhruba polovinu, kolik má stejné množství kávy.

Oproti ní se však tato látka v černém čaji nachází ve vázané podobě, která zajišťuje dlouhodobé a jemné působení, zatímco káva je proslulá svým účinkem s rychlým nástupem. Ten může být náročný na srdce a netrvá příliš dlouho. To nás brzy přiměje ke konzumaci další porce. Energie z hrnku černého čaje vydrží mnohem déle.

2. Pomáhá při redukci hmotnosti

Pokud se snažíte zhubnout, zkuste do svého pitného režimu zařadit více černého čaje. Sice za vás všechna ta kila neshodí, ale dokáže do jisté míry zamezit vzniku tělesného tuku. Kromě jiných látek také obsahuje větší množství flavonoidů, které mají blahodárný vliv na index tělesné hmotnosti BMI.

3. Prevence infarktu a vysokého krevního tlaku

Je dlouhodobě prokázáno, že každodenní konzumace černého čaje snižuje riziko infarktu a mrtvice až o dvacet procent. A pokud trpíte na vysoký krevní tlak, i navzdory obsaženému kofeinu jistě stojí za zkoušku konzumovat alespoň tři šálky denně.

Toto množství podle australských vědců může během několika měsíců výrazně ulevit. Nedávná studie dokázala, že po půl roce pravidelné konzumace měli tito lidé v průměru krevní tlak o 2 až 3 mmHg nižší.

4. Bohatý na antioxidanty

I přesto, že v současné době existuje na trhu skutečně široká nabídka doplňků stravy s antioxidačním účinkem, pro jejich průmyslové zpracování lze o jejich prospěšnosti našemu tělu velmi pochybovat. Antioxidanty je rozhodně lepší přijímat v jejich přirozené podobě (podobně, jako např. u zelené kávy) a věřte, že černý čaj má v tomto směru rozhodně co nabídnout.

Tyto látky dopomáhají z organismu vylučovat volné radikály, které mají špatný vliv na buňky, a zamezují tak chronickým onemocněním nebo předčasnému stárnutí.

Že teď máte chuť na šálek černého čaje? Ještě, než dáte vařit vodu, přečtěte si v následujících řádcích, jak z něj dostat maximum.

Správný postup přípravy

Černý čaj je specifický v tom, že každý preferuje jinou výslednou chuť – dle konkrétního druhu a intenzitu – jedna čajová lžička obvykle vystačí na jeden šálek o objemu 150-200 ml.

Nikdy dávku nepoužívejte pro více nálevů, nebo se připravíte o jeho typickou chuť a aroma.

Pro zalití postačí obyčejná pitná kohoutková voda, která by ideálně neměla být příliš tvrdá, ale především ne vroucí.

Při zalévání dávky je nutná teplota v rozmezí 60 až 90 °C. Necháme louhovat přibližně 2 až 3 minuty pro uvolnění kofeinu, a dle požadované intenzity můžeme tuto dobu prodloužit až na dvojnásobek.

Hotový černý čaj konzumujeme čistý anebo jej lze dochutit různými způsoby. Pokud to za nás již neudělal výrobce (tyto čaje rozhodně nedoporučujeme), v našich končinách je typický černý čaj s citronem, medem nebo s obojím, případně i s rumem.

Oproti tomu v Anglii se můžeme často setkat s černým čajem s mlékem nebo smetanou, který tak snadno lze zaměnit s kávou. Podobně se připravuje i čaj masala, který kombinuje černý čaj s celou řadou koření.

Další velkou výhodou je, že černý čaj je chutný jak teplý, který zahřeje a povzbudí, tak studený, který osvěží a hydratuje tělo v letních měsících.