Čaj Masala neboli Yogi – poklad z indického koření
- 11 srpna, 2021
Tradiční indický nápoj s názvem čaj masala (masala chai, někdy také Yogi chai) bychom mohli do češtiny přeložit jako čaj s kořením. Právě originální kombinace černého čaje a exotického koření dělá z čaje masala jeden z nejoblíbenějších nápojů světa.
Kvůli své jedinečné chuti a schopnosti prohřát organismus je vyhledávanou pochoutkou nejen v čajovnách, ale i kavárnách. V indických domácnostech je to mnohdy první věc, která se nabídne hostům. Jaká je historie čaje masala a co obsahuje? V čem může pomoci našemu zdraví? Kde je možné pravý čaj masala koupit a jak jej připravit?
Obsah článku
Historie čaje masala
Podobně jako je historie kávy spjatá s legendou o africkém pasáčkovi koz, masala prý vznikla na popud indického vladaře Harši (Haršavardhana) v pátém století našeho letopočtu. Král se dle legendy snažil vytvořit oživující nápoj podle principů ajurvédy (indická nauka o zdraví), který by mu pomohl během náročných dnů vládnutí.
Paradoxní je, že Indové si černý čaj v masale nemohli dlouhou dobu dovolit kvůli jeho ceně a taky pili vlastně jen takový odvar z koření.
To se změnilo až v 60. letech 20. století, kdy se černý čaj stal pro Indy dostupným díky čajovým plantážím vysazeným v Indickém Ásámu. Od této chvíle byste už čaj masala připravený v Indii spolehlivě poznali.
Co čaj masala obsahuje?
Čaj masala obsahuje celkem nepřekvapivě – koření. Jaká koření a v jakém poměru? To záleží na tom, ve které zemi čaj pijete. V masale ale téměř vždy najdete černý assamský čaj z čajovníku čínského a dva základní typy koření – zázvor a kardamom.
Dle krajových zvyků pak můžete hledat i chutě skořice, anýzu, fenyklu, pepře. Méně často pak muškátového ořísku, hřebíčku, nového koření, případně lékořice a kurkumy.
Pro město Kašmír, zapomeňte na masalu z černého čaje. Místo něj můžete v čaji nalézt výluh ze zeleného čaje. Zajímavá je také varianta bezkofeinové masaly, kde místo černého čaje naleznete rooibos.
Jak se čaj masala servíruje?
V Indii se čaj masala servíruje v malých keramických šálcích, a to zhruba 4× denně. Podobně jako mají angličané čaj o páté, pro Indy je zase typické pochutnat si na masale o čtvrté, společně s nějakým sladkým pečivem.
Čaj má typický tmavě oranžový nálev, silnou nezaměnitelnou chuť a bohaté aroma. V Indii se servíruje s buvolím mlékem, u nás samozřejmě postačí kravská alternativa v plnotučné formě. Mléka je v čaji opravdu hodně, a to až ½ celého šálku.
Jako ideální pro oslazení čaje se doporučuje třinový cukr nebo med.
V některých čajovnách je k dispozici i ledová masala. Ta obsahuje vanilkovou zmrzlinu a nápoj se servíruje studený.
Čaj masala a jeho pozitivní účinky
Jak bylo uvedeno výše, zázvor a kardamom v masale najdeme vždy. Oba druhy koření v nápoji rozhodně nejsou náhodou. Zázvor má protizánětlivé účinky, podporuje paměť, pomáhá při chřipce a nachlazení. Také upravuje zažívání, tlumí menstruační křeče a sportovcům pomáhá s regenerací svalů. Všechny jeho benefity určitě znají všichni ti, kteří si dopřávají klasický zázvorový čaj.
Kardamom se zase ve směsi postará o zvýraznění chuti čaje, podporuje trávení prohřátím organismu a nautralizuje toxické účinky kofeinu.
Kde koupit čaj masala?
Na internetu je celá řada e-shopů, které masalu nabízejí. Je v nich ale propastný rozdíl.
Návod na přípravu
Pravděpodobně nejlepší a nejrychlejší je koupit již smíchanou směs čaje masala, která obsahuje černý čaj a veškeré koření.
- Do 0,5 litru vody dáme 3 sáčky černého čaje (ideální je obyčejný klasický černý čaj bez příchutě)
- Přidáme 2 lžíce třtinového cukru a 1 lžíci koření „Chai Másala“.
- Necháme vše na mírném ohni 6 minut provařit.
- Potom přilijeme 0,3 litru plnotučného mléka a přivedeme nápoj opět k varu a necháme 3× krátce přejít varem.
- Čaj scedíme přes jemné sítko.