Zelený čaj – 13 zdravotních benefitů a jak jej správně připravit


  • 20 září, 2021

Zelený čaj je lidstvu znám již více než pět tisíc let. Za tu dobu jsme objevili a vyšlechtili nesčetné množství odrůd čajovníků čínského (Camellia sinensis), ze kterého se zelený čaj připravuje.

Co odrůda, to jiná chuť

Podobně jako při pěstování kávy nebo vína ovlivňují chuť výsledného nápoje podmínky, ve kterých rostlina roste. Tím pádem každá plantáž vyprodukuje v závislosti na nadmořské výšce, dešťových srážkách a množství slunečního svitu chuťově specifický čaj.

Jedinečné aroma zeleného čaje ještě umocňují unikátní metody jeho zpracování. Čajové lístky se totiž nefermentují, oxidaci enzymů je naopak zabráněno co nejdříve po sklizni. Děje se tak buď nahříváním na pánvích, nebo napařováním.

Zelený čaj

Historie

První krajiny, kde se začal pěstovat, byly Čína a Indie. Podle legendy byl tento lahodný nápoj objeven náhodou, a to tak, že čínský císař omylem upustil do vroucí vody lístky čajovníku. Následně neodolal jeho lahodné vůni a ochutnal ho. Jeho výborná chuť a energie, které se císaři náhle dostalo, ho natolik překvapily, že čaj začal vařit pravidelně.

Samozřejmě nevíme, zda je tato legenda pravdivá, či nikoliv, ale ať tak či tak, po jeho objevení se začal zelený čaj pro jeho pozitivní účinky velmi hojně užívat v tradiční medicíně po téměř celé Asii. Postupně se pak rozšířil do celého světa, ačkoliv na západě stále převládá spíše pití černého čaje. V Evropě se však zelený čaj těší stále větší oblibě.

Zpracování

Zpracování zeleného čaje je samo o sobě poměrně zajímavé. Zelený čaj se na rozdíl od černého čaje nenechává oxidovat, díky čemuž má jemnější chuť a zachovává si všechny přírodní látky, o které je černý čaj oxidací připraven.

Zpracování zeleného čaje vypadá tak, že se čajové lístky nechají nejdříve pár hodin zavadnout, zatímco jsou v tenkých vrstvách rozloženy a vystaveny působení tepla a vzduchu.

Během zavadání se pravidelně otáčí, aby byly vysušeny rovnoměrně. Prosušený čaj se následně prudce zahřeje, což se dělá různými způsoby – pražením na velkých pánvích, propařováním nebo pečením. Nakonec už dochází jen k tvarování a finálnímu sušení.

Sušení listů zeleného čaje na pánvi

13 pozitivních účinků zeleného čaje

Zelený čaj je pro člověka v mnoha ohledech velmi zdravý, a pokud ho budete pít pravidelně každý den, pravděpodobně se budete cítit mnohem lépe.

Je však třeba zmínit také to, že nic se nemá přehánět, což samozřejmě platí i u zeleného čaje. Jeho nadměrná konzumace může citlivějším osobám způsobovat bolesti hlavy, problémy se spánkem a další. Na vině jsou látky kofein (který zvládne ošálit únavu) a taniny (jiný název pro třísloviny, jenž jsou zodpovědné za specifickou hořkost čaje a vlastně i kávy).

Komplikacím se zaručeně vyhnete, pokud udržíte pití čaje na cca 2-3 šálky denně. U tohoto množství se nemusíte vůbec ničeho obávat a můžete se těšit z celé řady zdravotních benefitů:

  1. Protizánětlivé účinky
  2. Prevence vzniku rakoviny
  3. Podpora činnosti mozku
  4. Zlepšení soustředění a paměti
  5. Usnadnění spalování tuků
  6. Zvýšení výkonnosti při fyzické aktivitě
  7. Detoxikace organismu
  8. Snížení rizika nástupu demence
  9. Antibakteriální účinky – prevence zubního kazu a plaku
  10. Vyrovnání hladiny cukru v krvi
  11. Pomáhá předcházet vzniku srdečních obtíží
  12. Pomáhá při artritidě
  13. Zahání únavu a doplňuje energii

Co zelený čaj obsahuje?

Stejně jako většina ostatních druhů čajů, i zelený čaj obsahuje kofein. To může být nevýhodou pro lidi, kteří si potřebují denní příjem kofeinu z nějakého důvodu hlídat. Pokud mezi ně patříte také, tak pro představu jeden šálek zeleného čaje (230 ml) obsahuje zhruba 35 mg kofeinu. To je podobné množství jako v šálku černého čaje.

Obsah kofeinu však může mírně kolísat v závislosti na druhu čajovníku, koncentraci nebo délce louhování čaje. Kofeinu obsaženému v čaji se někdy říká také tein.

Kromě kofeinu obsahuje zelený čaj také vitaminy B2, C a E. Dále pak beta karoten, kyselinu listovou a některé zdraví prospěšné minerály, jako např. draslík, vápník nebo fosfor.

V poměrně vysoké koncentraci jsou v zeleném čaji obsažené také katechiny, což jsou látky napomáhající zdraví naší nervové soustavy, srdce, jater, cév a spousty dalšího.

V neposlední řadě zelený čaj obsahuje také theanin – neesenciální aminokyselinu, která působí přímo v mozku. Theanin napomáhá celkovému zklidnění organismu a navozuje stav hluboké relaxace.

Příprava

Všeobecným pravidlem přípravy zeleného čaje je zalití vhodně teplou vodou. Správná teplota pro zalití je 60-80°C, která zajistí to nejlepší vyluhování všech složek čaje a tak i nejlepší chuť.

Použití příliš horké vody může způsobit hořkou chuť kvůli nesprávnému vyluhování některých látek. Naopak příliš studená voda zapříčiní mdlou vodovitou chuť, protože se čaj nevyluhuje dostatečně.

Pokud jde o dobu luhování, držte se vždy návodu daného čaje, nebo prostě zkoušejte a experimentujte, jak se bude chuť čaje při různé délce luhování měnit.

Doporučujeme také správné odměřování množství sypaných zelených čajů. Dnes se množství často uvádí v čajových lžičkách, to však nemusí bát vždy zcela přesné a spolehlivé. Nejlepší zelený čaj proto uděláte, když čajové lístky prostě odměříte. Pro představu, k přípravě 1,5 dl se používají 2-4 g zeleného čaje.

Kvalitní zelené čaje lze zalít dokonce vícekrát. Další nálevy stačí jen nechat luhovat delší dobu, popř. použít vodu s vyšší teplotou. Chuť i vícekrát vyluhovaného čaje, pokud je kvalitní, by však měla zůstat více méně stejně silná. Někdy se dokonce tvrdí, že nejkvalitnější je právě až druhý čajový nálev.

Koupit zelený čaj (více druhů)