Zázvorový čaj prohřeje a nastartuje imunitu


  • 4 srpna, 2021

Asi každý z nás má rád tu chvíli, když si po celodenním shonu sedne a dá si horký nápoj. Když je venku sychravo nebo chladno, rádi se necháme zahřát nějakým dobrým čajem. Navíc chvíle strávené s někým blízkým u pití horkého nápoje sbližují. A to je na tom to nejlepší. Můžeme, ale udělat i něco více pro sebe. Můžeme si uvařit takový čaj, který nám nejen bude chutnat, ale taky prospěje našemu tělu a zdraví. Co takhle dát si zázvorový čaj?

Zázvorový čaj

Co víme o zázvoru?

Zázvor má svou specifickou štiplavou chuť i vůni. I když si přivoníme se zavřenýma očima k zázvorovému čaji, hned poznáme jeho nezaměnitelné aroma.

Zázvor je rostlina, která pochází původně z Asie. Tam je oblíbenou přísadou do mnoha jídel. U nás si jej nejčastěji spojíme s pitím čaje. Co dělá jeho chuť tak štiplavou a zvláštní? Je to látka gingerol. Tato látka nejenže dává zázvoru originální chuť a vůni, ale taky se harmonicky doplňuje s jinými prvky v zázvoru. Například fosforem, sodíkem, draslíkem, zinkem. A pak jako celek blahodárně působí na náš organismus.

Jak nám zázvorový čaj prospívá?

Čaj uvařený z kořene zázvoru přináší úlevu při ranní nevolnosti, která se objevuje v prvním měsících těhotenství. Jeden výzkum provedený na univerzitě ukázal, že 1 gram zázvoru denně snižoval ranní nevolnost u těhotných žen. Vědecky sice jeho účinek nikdy nebyl prokázán, ale ze studie vyplynulo, že zázvor má stejnou účinnost jako denní dávka vitaminu B6. A to je další lék předepisovaný na tyto potíže.

Zázvor celkově působí příznivě na naše trávicí ústrojí i na pálení žáhy. Tato nenápadná rostlinka může našemu tělu dát i něco jiného. Má příznivý vliv na funkci mozku, snižuje hladinu cholesterolu, dává do rovnováhy naše střeva a zpomaluje proces stárnutí.

Už od nepaměti měli zázvor naše babičky vždy po ruce. Věděli totiž, že čaj uvařený z této léčivé rostliny má velký vliv na naši imunitu a to zvlášť ve chřipkovém období. Výluh z čerstvého kořene dokonce snižuje teplotu, reguluje pocení a pomáhá v boji proti zimnici.

Díky těmto pozitivním vlastnostem můžeme najít zázvor jako jednu z hlavních složek ve směsi koření pro přípravu čaje masala.

Zázvor tvoří nedílnou součást směsi pro čaj masala

Jsou i nějaké negativa na zázvorovém čaji?

Ty si můžeme přivodit pouze naší nerozumností. Zázvorový čaj nám sám o sobě neublíží, ale jeho neúměrné množství by mohlo.

Vhodná denní dávka je 4 gramy zázvoru. Látky v něm obsažené mají velký vliv na náš zažívací trakt a střeva. Pokud bychom pili větší množství zázvorového čaje, můžeme trávit více času na toaletě.

Jak si čaj připravit?

Tento výjimečný nápoj si můžeme připravit dvěma způsoby. První je, že si ukrojíme asi 5 cm kořene zázvoru a nastrouháme. Vložíme ho do 1 litru studené vody. Uvedeme do varu a vaříme asi půl minuty. Necháme 10 minut odpočinout, zcedíme a pak si jej dochutíme medem. Takto upravený čaj můžeme nechat i vychladnout a pít jako povzbuzující zázvorovou limonádu. Druhý způsob je, že kořen zázvoru nakrájíme nebo nastrouháme a zalijeme vroucí vodou. Necháme asi 5 minut odstát. Osladíme medem.

Zázvor je kouzelná rostlina, která nám má co dát. Využijme jeho blahodárných účinků a dopřejme si příjemné chvíle u pití zázvorového čaje. Naše tělo nám poděkuje a my se budeme cítit dobře.