7 tipů na detoxikační čaj. Jak to vlastně funguje?


  • 26 srpna, 2021

Detoxikace je v současné době natolik rozšířeným pojmem, že mnoho lidí ho vnímá jen jako marketingový nástroj a něco, co nemůže fungovat. Označení „detoxikační čaj“ tuto nálepku bohužel dědí.

Ve skutečnosti však velká část populace o detoxikaci nic neví. Primárním cílem detoxikace organismu je vyčištění těla zbavením škodlivých látek, které se v něm usazují, a se kterými by si obvykle mělo poradit samo.

Nicméně nic nelze zkazit tím, když tento proces občas podpoříme, a to třeba čajem. Podle čeho vybrat detoxikační čaj? Které z nich jsou pro podpoření detoxikace nejvhodnější a proč?

Bylinky pro detoxikační čaj

Ale nejprve – potřebujete vlastně detoxikaci?

Kdy je čas na detoxikaci?

Že je něco s vaším tělem v nepořádku, obvykle dle signálů, která vysílá, poznáte sami. Jak ale zjistit, že trpí celý organismus a je na čase zahájit detoxikační proces?

Obvykle se v této fázi lidé potýkají se 

  1. zažívacími potížemi,
  2. pocity těžkosti
  3. únavou a 
  4. stresem.

To vše jde většinou ruku v ruce se sedavým zaměstnáním, nedostatkem pohybu obecně, konzumací nezdravé stravy, kouřením či pitím alkoholu. Můžeme sem také přidal pití velkého množství kávy.

Pokud předchozí body dobře popisují váš současný životní styl, je určitě vhodné na chvíli zpomalit a věnovat nějaký čas úlevě organismu. Vaše tělo to ocení.

Jak se detoxikovat?

Cesta k očistě těla rozhodně nevede přes hladovění a pití zázračných elixírů mládí. Nepočítejte ani se zkratkou v podobě nějakých prášků nebo přípravků.

Pokud se k detoxikaci skutečně odhodláte, čeká vás především úprava stravovacích návyků. Každý z nás potřebuje pro kompletní detoxikaci jiné množství času, nicméně v průměru po sedmi dnech dochází k výrazné úlevě jater, střev a ledvin. Samozřejmě je zapotřebí si nastavit reálné cíle a postupovat pozvolna.

Začínáme s úpravou jídelníčku

Ne nadarmo se říká, že jsme, to, co jíme. Proto není žádným překvapením, že skutečně efektivní detoxikace by měla začínat v našem jídelníčku. Stačí se držet několika zásadních pravidel, která jistě zvládnete alespoň týden dodržovat. Třeba si nějaké návyky osvojíte nastálo. Vaše tělo vám poděkuje.

Prvním důležitým krokem je 

  1. vyřazení tučných jídel,
  2. uzenin,
  3. soli,
  4. cukru.

Výše zmíněné potraviny dělají v našich tělech největší neplechu.

Prozatím postačí třeba vyměnit sladkosti za ovoce, hranolky za brambory nebo smažené lupínky za zeleninu. Dejte sbohem soli a naučte se pracovat s přirozenou chutí potravin.

Pokuste se omezit i potraviny z bílé mouky, mléčné výrobky a vejce.

A co pitný režim?

Příjem tekutin je pro naše tělo naprosto klíčový. Věděli jste, že jejich nedostatek může způsobit i chronické potíže? Obecně se uvádí, že denní přísun u dospělého člověka by se měl pohybovat kolem 2 litrů. Rovnou ale zapomeňte na slazené nápoje. Základem je čistá voda, kterou si můžete ochutit třeba citronem a celý pitný režim si občas zpestřit ovocnou šťávou nebo detoxikačním čajem.

Jak vybrat detoxikační čaj

Níže naleznete seznam 7 detoxikačních čajů, jenž jsou dostupné na českém internetu.

Chcete-li podpořit očistu organismu, zařaďte detoxikační čaj do svého pitného režimu, nabízí se hned několik možností. Volbou bylinné směsi, exotických bylin, zeleného nebo i ovocného čaje rozhodně nešlápnete vedle.

1. Mango

Čaj se sladkým chuťovým profilem a žlutým nálevem s atraktivní vůní.

Koupit ovocný čaj Mango

2. Zelený čaj

Podmanivá vůně jasmínu se žlutým nálevem je pro zelený čaj typická.

Koupit zelený čaj

3. Ostropestřec mariánský

Samotná chuť a vůně neni to, na co ostropestřec láká. Jsou to právě jeho účinky, kvůli kterým se pije. Nálev čekejte ve formě zakalené vody.

Pomáhá: obnova jater při nadměrném užívání alkoholu, při otravě a žloutence, zlepšuje funkce mozku a je spojován jako prevence proti Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Pomáhá při rekonvalescenci během chemoterapie, posiluje stavbu kostí, podporuje tvorbu mateřského mléka, snížuje hodnoty cukru v krvi, pomáhá při problémech s akné, působí protizánětlivě a je výborným zdrojem antioxidantů.

Koupit Ostropestřec

4. Vilcacora

Když se napíše – řemdihák plstnatý, zatváří se chápavě jen botanik. Pokud ale uvedeme – Uňa de gato, Vilacacora nebo třeba Kočičí dráp, budeme mít hned jasněji. Zvěsti o svaté rostlině Inků, uctívané jako zázračný antioxidant a imunostimulant, dorazily do Evropy poměrně nedávno. Díky nim ale víme, že má výrazný potenciál pomoci s předcházením civilizačních neduhů.

Koupit čaj Vilcacora

5. Zelený rooibos Goji

Kdo hledá, ten najde. Právě jste objevili super vymazlený sypaný čaj, jehož zdravotní účinky vás doslova omráčí. Kdo ho pije, ten nestárne, má ideální váhu, zdravé zuby, krevní tlak v normě a slunce v duši.

Koupit zelený rooibos Goji

6. Ajurvédská směs bylin k regeneraci

Únava, nenálada, splín… Znáte? Zbavte se jich jednoduše a navíc chutně! Vyzkoušejte vyváženou Směs bylin k regeneraci. Najdete v ní sílu a radost z každého dne. Novinka mezi našimi ajurvédskými čaji obsahuje mimořádně účinné byliny, chutné ovoce a zdraví prospěšné koření.

Koupit směs k regeneraci

7. Bylinná směs pro Detox

Pijte Mate! Proč? Přesně ze stejných důvodů, z jakých ho vzývají jihoameričtí indiáni. Předčí všechny energy drinky světa a má značný detoxikační potenciál. K lístkům cesmíny paraguayské jsme přisypali zelený čaj, citronovou trávu a verbenu. S jejich pomocí vznikl nápoj svěží, silný, občerstvující a voňavý.

Koupit směs pro detox