Fenyklový čaj nemusíte spojovat pouze s nadýmáním


  • 3 srpna, 2021

Fenyklový čaj koupíte v lékárně i porcovaný, nejlépe však uděláte, když si jej připravíte z čerstvě nadrcených fenyklových semínek. Když se řekne fenykl, spousta maminek si vybaví období kojení, kdy tímto čajem prolévaly sebe a podávaly ho i svému miminku. Fenykl je známý svými protinadýmavými účinky. Avšak umí toho mnohem více.

Fenyklový čaj

Jak nejlépe připravit fenyklový čaj?

Fenykl můžete nazývat bylinkou i kořením. Svým vzhledem připomíná kopr, ale svůj původ má ve Středomoří. Fenykl znali už staří Egypťané, Řekové a Římané. Oblíbené je koření v italské i řecké kuchyni.

Příprava fenyklového čaje není vůbec složitá a zabere vám jen zlomek času. Potřebovat budete fenyklová semínka a hmoždíř. Účinný fenyklový čaj připravíte i zalitím celých fenyklových semen vroucí vodou a jejich louhováním po dobu patnácti minut. Lepší chuť a větší přínos fenyklového čaje vám však zaručí čerstvá nadrcená fenyklová semena. Tedy zarovnanou polévkovou lžíci fenyklových semen nadrťte v hmoždíři. Nadrcený obsah hmoždíře přesypte do připraveného šálku a zalijte 250 ml vroucí vody. Semínka nechte ve vodě louhovat 15 minut a pak čaj sceďte přes sítko.

Popíjejte během dne. Spíše než chystat plný džbán fenyklového čaje, je lepší připravit si vždy čerstvý šálek, který  vám nabídne mnohem intenzivnější chuť. Protože je fenykl od přírody nasládlý, nemusíte fenyklový čaj přislazovat.

Kromě čaje si můžete z drcených semínek připravit i odvar s tím rozdílem, že zarovnanou lžíci fenyklu dáte na 15 minut vařit do 0,5 litru vody, poté obsah přecedíte. Protože je odvar mnohem silnější, srkejte ho v menším množstvím po lžičkách v průběhu celého dne.

Jaké má fenyklový čaj účinky?

Fenyklový čaj je ověřeným pomocníkem při nadýmání a nejvíce ho využijí novopečené maminky. Kromě toho, že bojuje proti nadýmání, také podporuje i laktaci. Kojící ženy ho proto mohou užívat jako přípravek 2v1, který podporuje tvorbu mateřského mléka a zároveň mateřské mléko obohacuje o účinné látky, které zmírňují novorozeneckou koliku.

Fenyklový čaj je protizánětlivý. Hojivě působí na střeva, ale využít jej můžete i k výplachům úst při zánětu dásní. Tímto se zbavíte i nechtěného zápachu z úst.

Fenykl je také většinou součástí čaje masala, kde vytváří nezaměnitelnou chuť a aroma.

Fenyklový čaj bojuje i proti infekci dýchacích cest, a proto bychom na něj neměli zapomínat ani při nachlazení.

Fenyklový čaj také posiluje imunitu, bojuje proti chudokrevnosti, posiluje srdce a cévy. V neposlední řadě upravuje hladinu hormonů v ženském těle při menopauze.

Fenyklový čaj lze připravit rychle, levně a chutně. Je zaručeným pomocníkem při řadě zdravotních potíží. V malém množství mohou fenyklový čaj užívat už miminka od dvou měsíců věku.