Oolong čaj


  • 24 září, 2021

Na půli cesty mezi čaji zelenými a černými stojí oolong čaj, jehož hedvábnou chuť si budete chtít užívat každý den. Názvem oolong se označuje velmi početná skupina čínských a tchajwanských čajů, kterým se někdy říká také polozelené nebo žlutozelené. Jak připravit čaj, který podle dávné legendy doporučil sběrateli velký černý had?

oolong čaj
Sušené listy čaje oolong

Oolong je anglický název, který vznikl poněkud nestandardním přepisem čínského wūlóng (乌龙). Česky se mnohdy nesprávně vyslovuje jako ó-long, výslovnost vychází přímo z čínského slova, správné čtení je tak wu-lung.

Legenda čaje oolong

Původ čaje oolong se pojí se zajímavou legendou. Kdysi dávno neznámý sběratel čajů narazil na keř s čarovnou vůní. Zaujalo ho, že ho celým svým tělem ovinul velký černý had. Prostý sběratel čajů ihned pochopil, že se mu temný návštěvník snaží napovědět, aby z lístků voňavého keře připravil čaj. A tak vznikl čaj nejlepší z nejlepších, čaj oolong.

Čaj, který z čajovníku čínského vznikl, má opravdu výtečnou chuť. V každém doušku hadem vyvoleného čaje se navíc také nachází velké množství zdravotních benefitů.

Čaj oolong – výroba

Výborný čaj oolong se často označuje jako polozelený čaj. Má nespočet různých variant, které si liší mírou oxidace, kterou čajové lístky při výrobě projdou.

Existují až tři tísíce různých druhů, k našemu překvapení však tvoří pouze 2 % trhu s čaji. Rozlišovat můžeme méně či více oxidované čaje na škále od 8 % do 85 % stupňů oxidace (někdy nesprávně označovanou jako fermentaci).

Polozelené čaje jsou tak paletou nejrůznějších chutí, vůní a barev. Pokud jsou čaje vaší nejmilejší zálibou, udělá vám radost postupně ochutnávat různé druhy oolong čajů, které mohou být sladké s ovocným nádechem, vonět po medu nebo ve své chuti ukrývat okouzlující dřevité až pražené tóny.

Různé druhy vznikají různým zpracováním čajových lístků. S jistotou se však vždy potkáte pouze s dvěma typy tvarů listů. Buď jsou lístky volné a všemožně zohýbané anebo důkladně svinuté do drobných kuliček, ze kterých čouhá kousek stonku.

Výroba tradičních čínských a tchajwanských čajů v sobě zahrnuje zavádání lístků na prudkém slunci, oxidaci a nakonec rolování.

Zdravotní účinky  

Čaje skupiny oolong jsou velmi prospěšné lidskému tělu i mysli. Obsahují obrovské množství zdraví prospěšných látek, které udržují ve zdraví celé tělo, od mozku po přes srdce až po kosti.

Budete-li si pravidelně dopřávat čaje oolong, pomohou vám při boji s nadváhou, ale také život ohrožující obezitou. Účinně rovněž snižují cholesterol a vyvažují hladinu cukru v krvi.

Mezi další benefity patří:

  1. posiluje kosti
  2. vyživuje pokožku a vlasy
  3. má protizánětlivé účinky
  4. podporuje funkci mozku

Podobně jako některé jiné čaje, také oolong bojuje v těle proti škodlivým volným radikálům. Odvážně se staví také proti vážným nemocem. Snižuje riziko vzniku rakoviny i diabetu.

Dopřávat by si polozelený čaj měli také lidé trpící atopickým exémem.

Příprava čaje oolong

Polozelené čaje oolong nemají příliš výraznou chuť, snesou tak spojení s kořením, ovocem nebo také mlékem. Můžete je tak připravit na mnoho způsobů a pokaždé mít v šálku jinou harmonii okouzlující chuti.

Příprava čaje se liší podle typu a druhu oolongu, přesný návod tak najdete na obalu.

Univerzální návod by mohl znít nějak takto:

  1. Zalijte čajové lístky v poměru 20-25 ml vody na 1 gram čaje.
  2. Voda by měla mít nižší teplotu než 100 °C, uvádí se 82–96°C.
  3. Ponechte louhovat 2-4 minuty.
  4. Přeceďte.
  5. Listy můžete zalít až pětkrát, třetí či čtvrtý nálev se považuje za nejlepší.

A jak je to s kofeinem? Podobně jako zelené a černé čaje, také oolong obsahuje malé množství kofeinu. Není tak radno pít ho před spaním, protože kofein narušuje kvalitu spánku. Kofein obsažený v oolong čajích je však zanedbatelný a dospělý člověk si jej může bez obav dopřát až třikrát denně.